måndag 24 september 2007

en resa

Ja. Bussen går klockan 8.00. alla vet att det är viktigt med tiden, vi har nog åkt ifrån en o annan försovare förut. Alla på plats. In i bussen. Nu kör vi.

Maraton. Vi vet att vi skall göra 14 stopp på två dagar, vi vet att det är åtskilliga mil som skall avverkas i buss, vi vet att man inte kommer att få mer än en kvart på sin egen plats, vi vet att vi kommer att vara trötta när vi kommer till Ed. Vad vi kanske kunde gissa, men knappast ana vidden av, är den varierade o fördjupande bild av Västsverige vi fick. Att sitta morgon till kväll i buss i två dagar längs vägar skogar sjöar kustremsor morgonsol kvällsmoln begynnande höst kallt ljummet har gett en mer komplex bild av de platser, o deras sammanhang, som detta projekt innefattar. O vi har sett små parker baksidor paviljonger torg fontäner gator små områden o stora de som innefattar få element o de som griper om mer. Vi har kunnat diskutera styrkor o svagheter i de olika platserna / sekvenserna, viljan o möjligheten o om man kunde gjort det annorlunda. Vi har tittat o fotograferat o promenerat o skissat o skrivit. Vi har haft de kritiska ögonen på o de nostalgiska o morgontrötta o tårande o vaksamma o nyfikna.

Frågor om hur man arbetar med närmiljö har varit återkommande. Vem är det som beslutar o på vilka grunder? Är det så att närheten till affärer alltid går före bil- och parkeringsfria platser o torg ? Vem är det som vill vad? På flera ställen upplevde vi ett praktiskt förhållningssätt i rumsupplevelsen, en handling att se efter synliga behov, såna man kan ta på o lösa direkt; parkering, nära till affärer, buskar som är lätta att sköta.

Vem tar hand om de behoven som är svårare att ta på, svårare att förklara? De estetiska, esoteriska, efemära värdena. De som kan vara skillnaden mellan en plats man vill lämna o en plats man vill återvända till. De som gör att man vill stanna.

Nu, denna veckan är ju studenterna tillbaka på sina platser. Tack vare kontakter i alla kommuner så är undersökningen nu inne i en mer individuell fas.

Det är nu det verkliga arbetet börjar.

Inga kommentarer: